Eating in the city Socio-anthropological perspectives from Africa, Latin America and Asia Coll. Update Sciences & technologies
Auteurs : Soula Audrey, Yount-André Chelsie, Lepiller Olivier, Bricas Nicolas
Acknowledgements
Preface
Audrey Soula, Chelsie Yount-André, Olivier Lepiller, Nicolas Bricas
Chapter 1. Feeding children – a focus of tension in the Algerian city of
Oran
Mohamed Mebtoul, Hamdia Belghachem, Ouassila Salemi, Malika
Bouchenak, Karim Bouziane Nedjadi, Nabil Chaoui, Imad Boureghda
Hayat Zirari
Chapter 3. Can I trust this food? Trust and distrust in eating among middle-class youth in urban India
Shagufa Kapadia
Chapter 4. Eating out in Mexico City and Guadalajara – some conflict between health and heritage dimensions in Mexico
Liliana Martínez-Lomelí
Box: Promoting local products – representations among food consumers in
Lomé (Togo)
Élisa Lomet
Part 2. When food practices dovetail with urban landscapes
Chapter 5. Urban cuisine in Brazzaville (Republic of the Congo)
Yolande
Berton-Ofouémé
Laura Arciniegas
Chapter 7. “Home and away” – narratives of food and identity in the
context of urbanization
in Malaysia
Anindita Dasgupta,
Sivapalan Selvadurai, Logendra S. Ponniah
Jingjing Ma
Chapter 9. Bâbenda – a modernized traditional dish. Urban trajectory of
a Burkinabe culinary specialty
Raphaëlle Héron
N’da Amenan Gisèle Sédia, Amoin Georgette Konan, Francis Akindès
Chapter 11. ‘Food from the pot’. Child nutrition and socialization in two Cameroonian cities
Estelle Kouokam Magne
Chapter 12. Modern culinary traditions for precarious times. Food insecurity and everyday practices among poor households in Mexico City
Ayari G. Pasquier Merino
Conclusion – what insight emerges to enhance research on transformations
in urban food
and eating habits?
Audrey Soula, Chelsie
Yount-André, Olivier Lepiller, Nicolas Bricas
List of contributors
Audrey Soula
Anthropologue au Cirad (UMR Moisa). Après s’être intéressée à la question des migrations et des minorités au Japon, elle travaille actuellement sur les changements des habitudes alimentaires en milieu urbain, au Maroc, en interrogeant notamment la patrimonialisation alimentaire et le genre.
Chelsie Yount-André
Anthropologue de l’alimentation au Cirad (UMR Moisa). Ses recherches portent sur les familles transnationales à Dakar et à Paris, la socialisation des enfants à travers le partage alimentaire et les morales économiques.
Olivier Lepiller
Sociologue au Cirad (UMR Moisa). Ses travaux portent sur les transformations sociales des normes et pratiques alimentaires à différentes échelles (sociohistorique, biographique) et sur les conditions du changement vers des systèmes alimentaires plus durables.
Nicolas Bricas
Socio-économiste au Cirad (UMR Moisa) et titulaire de la Chaire Unesco Alimentations du Monde. Il travaille sur les comportements alimentaires et les politiques alimentaires urbaines.
Jean-Pierre Hassoun
Directeur de recherche CNRS, sociologue à l’Institut de recherche interdisciplinaire sur les enjeux sociaux (Iris-EHESS).
Date de parution : 12-2020
Ouvrage de 158 p.
16x24 cm